img_0056.jpg

Det nasjonale Tegneseriearkivet.

Her oppbevares alt som blir utgitt av tegneserier i Norge samt presseklipp, forlagsreklame, vedlegg og annet papirbasert. I tillegg bøker og tidsskrifter fra hele verden. En fagbibliotekar har ansvaret for arkivet. Arkivet kan benyttes av presse, forskningsmiljøer og forlagene selv. Arkivet, med sine ca. 1.000 hyllemeter med bøker, presseklipp og tegneserier med over 100.000 objekter er stengt for ordinære besøkende. Arkivet er bygget opp av Tegneserieakademiet, Norsk Tegneserieforum (NTF) og Stiftelsen Tegneseriemuseet i Norge. Alt er donert eller deponert fra forlag, firmaer og privatpersoner. For å selv søke i arkivet gå til: www.tegneseriearkivet.no

Tegneseriemuseets samlinger er basert på donasjoner og deponeringe.r Donasjoner
Tegneseriemuseet tar med glede imot tegneserier, ukeblad og magasiner med tegneserier og bøker om tegneserier. Originaler (sider, skisser o.l.) eller arkiver etter serieskapere eller forlag er av særlig interesse. Kontakt oss gjerne for nærmere avtale om levering.
Deponeringer Vi har egen avtale for deponeringer. Dette må være originaler museet mangler i samlingene eller gjenstander det er naturlig å levere tilbake til eieren når en utstilling er vel overstått. Kontakt oss gjerne for nærmere informasjon om dette.

Den faste utstillingen består av et stort antall tegneserieoriginaler av norske og utenlandske tegnere og serieskapere. I glass-skap er det utstilt 777 norske tegneserier med bibliografiske opplysninger. I tillegg finner du ca. 2.000 objekter knyttet til tegneseriemediet og 10 "rom" som gir liv til kjente seriefigurer, blant annet:

-Skrue McDucks ytre og indre kontor med hvelvdør og installasjonen "Tidsanden".

-Iskalde Grøss krypt med heksa og graveren.

-Fantomets grotte med skattkammer, hodeskalletrone og krønikerom.

-Billy, Otto og general Halvspenn med hele Sumpleiren

-Pirayaklubben med unike tilbud til de besøkende. Alle svindleres far regjerer her med bar, casino og pirajafisken Ernst.

-Vannrommet med "levende" fisk presenterer vann brukt som tema i tegneserier gjennom tidene.

-Togrommet danner rammen om en presentasjon av hvordan tog har blitt brukt i tegneserier.

-Petter Smarts verksted med utallige oppfinnelser.

-Maritimt bibliotek med statuen av kaptein Haddock og Tintin-byste.

Utstillingene rommer også egne montre for western, super & science fiction, kriminal & grøss, humor for barn og humor for eldre, Disney, Fantomet, eldre tegneserier, krigssserier m.m. På veggene henger det originaler av Gunnar Staalesen og Mike Collins "Varg Veum", Giada Perissinotto (IT) "WITCH", John M. Burns (UK) "Dante", Mette og Phil Newth "BB-Ligaen", Bud Grace (USA) "Ernie", Firuz Kutal "Oslokrydder", Inga-Lill Røsberg (InkaLill) "Ridderne av Dor", Jens K. Styve "Selvportrett", Patrick Mc Donnell (USA) "Pels og poter/Hundeliv", John Arne Sæterøy (Jason) "Selvportrett", Einar Sigstad "Viktig møte", Ronny Haugland "Selvportrett", Tor Ærlig "Nr. 14", Jarle Wold "Klode", Rune Johan Andersson "Andephant" og Håkon Aasnes "Olsenbanden", "Smørbukk", Tuss og Troll", "Annika", "Hanna", "Formann Olsen", "a/s Jobben", "Seidel og Tobram" og "91.Stomperud."

På veggene henger informasjon om historiske tegneserier og tegneserieskapere. Amerikanske humorserier, idrett/jungelserier, ridderserier, europeiske serier, Disney-/amerikanske filmbaserte serier og nyere norske serier finner vi i en rekke høye montre. Veggmontre inneholder tegneserieoriginaler.

Leserommet. I dette rommet er det bord og stoler samt bokhyller med gamle og nye bøker og tegneserier. Her kan besøkende slappe av og lese. Te, kaffe, iskrem og kaker serveres.

På veggene henger informasjon om historiske tegneserier og tegneserieskapere samt tegninger og tegneserieoriginaler av Eivind Ovrum og Kaare Bratung "Baldrian", "Dagros" og "Professoren", Bjørn Winsnes og Erik von Krogh "Nils og Blåmann", Jens R. Nilssen "Haukepatruljen", Jim Toomey (USA) "Lagunen", Lew Stringer (UK) "Forstadssatanistene", Tore Deinboll "Petter Framgutt", Al (Charles Alfred) Taliaferro (USA) "Donald besøker bokhandelen", Rodney Ramos (USA) "Transmetro", Håkon Aasnes "Troll", Sergio Aragones (USA) "Groo Sverdsvingeren", Stan Sakai (USA) "Samuraikaninen" og Frode Øverli "Pondus".

Gammelt avisproduksjonsutstyr finner du også her, som et minne fra den gang bygningen huset avisen Hadeland.

Radiohistorisk rom. På veggene er det en vikingtidsinspirert utstilling av gamle og nye tegneserieoriginaler bl. a. Peter Madsen (DK) "Valhalla" og Håkon Aasnes "Smørbukk" og "Brage Breiskalle". I montre ligger det skinn og gjenstander fra vikingtiden samt bøker om denne tiden.

Men mesteparten av plassen er brukt til utstilling av gamle radioer og filmutstyr fra Radiomuseet i Brandbu.  Her kan også gamle filmer sees på storskjerm.

Westernhjørnet. Stedet for den som husker Vill Vest, Kaptein Miki, Sølvpilen og Texas. Westernhjørnet inneholder såvel serier og leker som ekte gjenstander fra "Det ville vesten", selv marterpælen er på plass, (men den er ubrukt så langt...)

Peter Haars store Andeby-bilde fra Vestbanestasjonen i Oslo deler rommet i to.

Museumsbutikken holder til her sammen med Skrues ytre kontor, Vannrom og Pirayaklubben. To montre med norske og nordiske serier er det også blitt plass til.

Mellomgangen. Her henger tegninger av Tom Ostad "Wunder-Bjarne", Tommy Sydsæter "Dølle Duck", Arild Midthun "Ivar Aasen - ei historie om kjærleik", Inga-Lill Røsberg (InkaLill) "Ridderne av Dor" og Dave Windett (UK) "Daffy Duck, Snurre Sprett, Pipp og Sylvester på eventyr" på den ene veggen. Tore Deinbolls maleri og tegninger fra Paris på 1930-tallet på den andre.

Deinboll-utstillingen Tore Deinboll er det beste eksempelet i Norge på kunstneren som serieskaper. Hver rute er først laget som små håndkolorerte miniatyr-malerier, etterpå er sidene satt opp og rutene tegnet på nytt. Han var svært opptatt av korrekte farger, og var den første i Norge som brukte ståltrykk for å oppnå et godt resultat.
Spesielt er det sterke politiske engasjementet som ligger bak de fleste av seriene. Det er vanskelig å finne tilsvarende uttrykk hos andre norske førkrigs-serieskapere.
Det er første gang hans tegninger stilles ut i galleri-sammenheng. Han tegnet på 1930-tallet fire fullstendige serier "Den evige ilds land", "Petter får en oppgave i livet", "Petter Framgutt", "Halmrose & Co." . Sistnevnte er ikke tidligere publisert.

Montergangen. Utstilling av pikeserier, krigsserier, Fantomet, kriminal/spenningserier, science-fictionserier, superheltserier og skrekk & actionserier. En egen W.I.T.C.H-sofa, miniatyrfigurer fra Inkalills univers og en byste av Corto Maltese suppleres av tegneserieoriginaler av Håkon Aasnes serie fra krigen "Intermezzo" og Nicholas P. Knutsen og Glenn Beldens "Pappa, Petter og Liksom-mann".

Togrommet. Tog, både modeller og de store, har inspirert mange tegneserieskapere gjennom tidene. Her kan du selv sette fart på svært mange tog, bare du ser litt skjevt inn på utstillingen.Spennende konkurranse der du kan svare på spørsmål om de mange bildene fra tegneserier med tog i alle fasonger og fra alle tidsaldre.I Ekspedisjonen finner du et bredt utvalg skinner og tilbehør til såvel gamle som nye utgaver av modelljernbanen Märklin.

Iskaldt rom.Utstilling av tegneserieoriginaler av Håkon Aasnes "Retur Stalingrad" og Henry Davies (UK) "Bøddelen". Besøk den gamle heksa, kjent fra utallige "Iskalde Grøss", i hennes hule. Hør de gamle grøsserne igjen og hils på gamle gufne kjente. Bli kald på ryggen. Gå inn på eget ansvar... Egen grøssen konkurranse for den som har kunnskaper om de mørke sider.

Fantomets hodeskallegrotte. Her henger det Fantomet-originaler av Sy Barry, Knut Westad, Håkon Aasnes og Boro Pavlovic. Sitt på Hodeskalletronen mens Fantomet leser i krønikene og hører på radio i Krønikerommet. Titt inn i det lille skattkammeret. Se modellutstillingen sendt inn av leserne.

Sumpleiren. Hils på Billy, Otto og general Halvspenn som blåser det meste en lang marsj utenfor Tilfluktsrommet som inneholder den viktigste delen av Det nasjonale Tegneseriearkivet. På veggen henger det tegneserieoriginaler av Tore Knutsen "Pia Zawa" og Boro Pavlovic "Fantomet", "Modesty Blaise" og "Chuck Riley". Egen konkurranse for alle som kjenner gjengen bak gitteret. Billy er et av de mest populære oversatte tegneseriebladene i Norge. Mort Walker har selv startet opp verdens første tegneseriemuseum i USA og står også bak det første internasjonale tegneseriemuseet.

Tegnesalen. 7 tegnebord og 3 store lysbord venter. Ferdige tegneserier kan enten settes opp til allmenn beundring på veggtavlen, settes i permer eller tas med hjem. Til inspirasjon henger originaler av Boro Pavlovic "Fantomet", John Armstrong (UK) "Pikestudier", Bjørn Ousland "Kafe Nagel", Jørgen Brekke og Tore Strand Olsen "Mambo", Lars Lauvik "Wildlife", Einar Lunden "Bakevjen", John Arne Sæterøy (Jason) "Stripete", Jens K. Styve "Hjarter på nett", Thore Hansen "Old", Anders Smerud "Skinnmanøver" og Håkon Aasnes "Skisser".

Bobiler og campingvogner ønskes velkommen! 100,- kr pr. døgn, gratis parkering om dere besøker museet.  Muligheter for strøm og vann til 50,-.

Bruk tid i Tegneseriehuset Leseland, ett tusen kvadratmeter med bøker og tegneserier samlet inn av Tegneserieakademiet, Tegneserievennen, NTF m.fl.

Avishuset

096.jpg